Quiz 2 Solution

The following scenario applies to Questions 1 to 3.  Please provide numerical answers, accurate to at least 3 significant digits.

The lifetime t of a device behaves according to the probability law Pr([t,))=2t/2 for t0.

1.  Find the probability of the event "lifetime is greater than or equal to 2 but less than 4."

Solution:  We wish to find Pr([2,4)).   Observing that [2,)=[2,4)[4,) is a union of disjoint events, we know from the Axiom III of probability that Pr([2,))=Pr([2,4)]+Pr([4,).  Thus

Pr([2,4))=Pr([2,))Pr([4,))

=22/224/2

=1214=14=0.25

2.  Find the probability of the event "lifetime is less than 1."

Solution:  We wish to find Pr([0,1)).  Observing that the complementary event is [1,), we find

Pr([0,1))=1Pr([1,))=121/2=1120.292893

3.  Find the probability of the event "lifetime is equal to 3."

Solution:  We wish to find Pr([3,3]). We can find this by computing the limit (for ϵ>0)

Pr([3,3])=limϵ0+Pr([3,3+ϵ))

=limϵ0+(Pr([3,))Pr([3+ϵ,)))

=limϵ0+(23/22(3+ϵ)/2)

=0.

The following scenario applies to Questions 4 to 8.

A four-digit Personal Identification Number (PIN) is obtained by sampling the four digits with replacement and with ordering from an urn containing ten balls numbered  {0,1,,9}.

4.   What is the probability that the resulting four-digit PIN consists of the same digit repeated four times, i.e., that the PIN takes the form aaaa  for some digit a?

Solution:  The sample space contains 104 outcomes, each of them having probability 104.  Since the digit a can be chosen in 10 ways, there are exactly ten outcomes of the given form, namely 0000,1111,,9999.  The probability that one of these is drawn is 10104=103=0.001.

5.  What is the probability that the resulting four-digit PIN consists of four distinct digits, i.e., a PIN with no repeated digits?

Solution:   The number of outcomes of the form abcd where the digits are distinct  is equal to the number of possibilities that would be obtained when sampling without replacement, namely P(10,4)=10987=5040.  However, we are sampling with replacement, so the probability of this event is 5040104=0.504.

6.  What is the probability that the four-digit PIN consists only of even digits or only of odd digits?  (Recall that the even digits comprise the set {0,2,4,6,8} and the odd digits comprise the set {1,3,5,7,9}.  For example, 2468 and 3579 are PINs that consist only of even digits or only of odd digits.

Solution:   To obtain a PIN of the form EEEE (all even), we have 5 choices for the first digit, 5 choices for the second digit, etc., thus there are 54 such PINs.  Similarly the number of PINs of the form OOOO (all odd) is also 54.  These two subsets of PINs are disjoint, therefore

Pr(EEEEOOOO)=Pr(EEEE)+Pr(OOOO)

=54104+54104 =254104 =2124

=18=0.125.

7.  What is the probability that the resulting four-digit PIN consists of two even digits and two odd digits in any order?  (For example, 1234 and 2354 contain two even digits and two odd digits.)

Solution:  There are (42)=6 permutations containing two E's and two O's,  namely EEOO, EOEO, EOOE, OEEO, OEOE, OOEE.  These sets of PINs are disjoint and each have 54 elements, there being 5 choices for each E and each O.   Thus the probability of the given event is

654104=38=0.375

8.  What is the probability that the resulting four-digit PIN takes the form aabb with a,b{0,1,,9} and ab?  For example, the PINs 1133 and 2277 are of this form.

Solution:  We have 10 choices for a and 9 choices for b once a has been chosen, so there are 109=90 PINs of this type.  The probability of occurrence is thus 90104=9103=0.009.