Quiz 6 Solution

The random variable X is uniformly distributed over the interval [1,5].

1.  What is E(X)?

Answer:  for a random variable uniformly distributed over [a,b], we showed in class that the expected value is (a+b)/2.  In this case a=1, b=5, so E(X)=12(1+5)=2.

More laboriously, since fX(x)={16,1x5,0,otherwise,, we get

E(X)=xfX(x)dx

=15x16dx

=16x22|15

=52(1)212

=2.

2.  What is the variance, VAR(X), of X?

Answer, for a random variable uniformly distributed over [a,b], we showed in class that the variance is 112(ba)2.  In this case a=1, b=5, so VAR(X)=(5(1))212=6212=3.

More laboriously, using the pdf as above, and noting the E(X)=2, we get

VAR(X)=(xE(X))2fX(x)dx

=15(x2)216dx

=33u216du (substituting u=x2)

=16u33|33

=33+3318

=3.

3.  What is the second moment of X?

Answer:  We know that VAR(X)=E(X2)(E(X))2, thus E(X2)=VAR(X)+(E(X))2=3+22=7.

More laboriously, we have

E(X2)=x2fX(x)dx

=15x216dx

=16x33|15

=53+1318

=7.

4.  What is Pr(|X2|<34)?

Answer: To have |X2|<34 we need 34<X2<34 or 234<X<2+34.  We then get

Pr(54<X<114)=54114fX(x)dx

=5411416dx

=16(11454)

=14=0.25

5.  How should the constant c be chosen so that the random variable c(X2) has unit variance?

Answer:  in general, if Y=aX+b, then VAR(Y)=a2VAR(X).  The shift value, b, does not influence the variance of Y.  Here a=c and b=2c.  We choose c so that c2VAR(X)=1, thus c=±1VAR(X).  Since VAR(X)=3, we can choose c=±13±0.57735.

___________________________________________________________________________

The random variable Y is exponentially distributed with probability density function

fY(y)={12exp(y/2),y0;0,y<0.

6.  What is E(Y)?

Answer:  Y is exponentially distributed with parameter λ=12.   From the lecture we know that E(Y)=1λ=2.

We may also compute

E(Y)=yfY(y)dy

=0y12exp(y/2)dy

(now integrate by parts with u=y, du=dy, dv=12exp(y/2)dy, v=exp(y/2), to obtain)

E(Y)=[yexp(y/2)]|00+0exp(y/2)dy

=2exp(y/2)|0

=2.

We could also express this using the gamma function.  We have

E(Y)=0(y/2)exp(y/2)dy=20uexp(u)du=2Γ(2)=Γ(3)=2!=2.

We could also compute this using the cdf of Y.  (See @126).  Since Y is a positive random variable with cdf FY(y)=1exp(y/2), we have E(Y)=01FY(y)dy=0exp(y/2)dy=2.

7.  What is Pr(1Y3)?

Answer:  Pr(1Y3)=13fY(y)dy=1312exp(y/2)dy=exp(1/2)exp(3/2)0.3834

8.  What is Pr(Y>2)?

Answer: Pr(Y>2)=2fY(y)dy=212exp(y/2)dy=exp(1)0.367879.

__________________________________________________________________________________

The random variable Z is normally distributed with probability density function fZ(z)=exp(π(z1)2).

9.  What is E(Z)?

Answer:  a normal random variable with mean m and variance σ2 has pdf f(x)=12πσ2exp((xm)22σ2).  We see that Z has this form with m=1 and σ2=12π.

Thus E(Z)=1.

10.  What is VAR(Z).

Answer: as noted, we have VAR(Z)=σ2=12π0.1591549.